Umbraco öncelikle Cms sistemidir. Cms demek içerik yönetim sistemi demektir. Bu sistem tamamen açik kaynak kodludur. Içerisindeki bütün siniflara fonksiyonlara veritabanlarina erismek mümkün. C# ve Mvc sistemi kullanarak yapilmistir. Mssql veya mysql ile baglanti yapabiliyoruz. Içerisine xslt, partial view, html, css, javascript, jquery yazabiliyoruz. Kendine ait bir admin paneli var admin paneli çok islevsel olarak tasarlanmis hem developer hemde kullanici admin paneli aktif olarak kullanabiliyor. Umbraco ile çok karmasik sistemler gayet kolay bir halde tasarlanip yayinlanabiliyor.
Content– Içerik Bölümü
Bu bölüm developerdan daha çok kullanici için yapilmis bölümdür. Deveperin yaptigi islere bagli olarak kullanici bu bölümde sitesine istedigi sekli verebilir. Bu bölüm sitedeki sayfalarin oldugu bölümdür. Kullanici buraya girdiginde sayfalarini olusturabilir. Sayfalarina resim içerik link ekleyebilir. Sitenin ana ekranindaki jqueryinin resimlerini, içerigini dinamik olarak ekleyebilir. Developerin tasarimina bagli olarak yayinlama tarihini düzenleyebilir menü ekleyebilir resim kirpabilir herseyi yapabilir. Kisaca bu bölüm developerin islerinin kullanicinin kullandigi bölüm oldugunu söyleyebiliriz.
Media -Resimlerin Kullanildigi Bölüm
Bu bölümde kullanicinin birinci sayfada ekledigi resimler arka tarafta media klasörü altinda listelenir ve burada resimlere ulasilabilir.
Setting Bölümü – Ayarlar Bölümü
Bu bölüm Developer a özel bölümdür. Web sitenin css template partial view js çevirme dil media ve doküman tipleri burada yer alir.
Stylesheet bölümüde sitenin css leri olusturulur ve yazilir.
Template bölümünde ise sitenin sayfalarinin kullanacagi sablon olarak template burada olusturulur. Masterpage de burada olusturulabilir. Buranin yazim dili html’dir.
PartialViews de templatele aynidir. Sadece buranin yazim dili Razor’dur.
Dictionary developer burada bir sözlük olusturup kullanabilir.
Languages bir çok dilli site hazirliyorsaniz bu bölümde kelimelerin diger dildeki karsiligini yazarak otamatik olarak sitenizin farkli dile çevrilmesini saglayabilirsiniz.
MediaTypes Media da kullanilabilecek tipler burada belirtilir.
Document Types template olarak olusturduklarimizin alt templateleri , kullanacaklari aliaslar, iconlar, ayarlarini burada belirtiriz.
Developer -Gelistirici Bölümü
Bu bölüm tamamen developer için. Burada datatype, macros, packages, relation types, scripting files, xslt files, partial view macro files bölümleri bulunmakta.
Data types bölümünde veri tipleri bulunmakta. Örnegin ben kullanicinin sayfasina resim ekleyebilmesini istiyorum. Bunu ekleyebilmek için bu bölümde upload olmasi lazim. Veya kullanici 1 den 5 e kadar ziyaretçiden giris yapmasini isteyecek o zaman dropdown tanimli olmasi lazim.
Macros bölümünde yazdigim xslt ve partial viewlerin islevsel olarak templatenin herhangi bir yerinde kullanabilmemiz için macro olarak tanimlaniyor.
Packages bölümünde Umbraconun magaza bölümünden yeni paketleri indirip kurabiliyoruz. Örnegin bir foruma ihtiyacimiz varsa hemen buradan aratip varsa yükleyebiliyoruz. Açik kaynak kodlu umbraconun bir çok islevsel paketleri de mevcut.
Relation types iliski türleri demek örnegin herhangi bir media ya iliski türü istersek atayabiliyoruz.
Scripting Files bu bölümde razor, visual basic veya static html seklinde kodlar yazip template içerisine ekleyebiliyoruz.
Xslt files içerisine xslt kodlarimizi yaziyoruz. Ve template içerisine ekleyebiliyoruz. Ayni sekil partial view ile olusturdugumuz mvc kodlarini template içerisinde kullaniyoruz.
Users-Kullanici Bölümü
Bu bölüm admin panele erisebilecek kisileri tutar. Örnegin bir web sitesini developer, admin ve editör kullanacak bunlarin admin paneli kullanma izinleri ayni olmamalidir. Developer sitenin bütün her yerine erisebilmeli, admin kod bölümlerine erisememeli, editör ise sadece sayfalara erisip yazi islerini kullanabilmeli. Bütün bunlari bu bölümde gerçeklestirebiliyoruz.
Members-Üye Bölümü
Bu bölümde siteye üye olanlarin tutuldugu bölümdür. Siteye üye olacaklara yeni nitelik atayabilir belli üyelere özel yetki verilebilir.
Bu hafta boyunca Umbraconun bu özelliklerinin ne ise yaradigini arastirdim ve küçük örnekler yaptim. Umbraco ile ilgili ne yazik ki hiçbir Türkçe makale ve video bulunmuyor. Bütün bu bölümleri Ingilizce olarak ögrendim ve uygulamalari da ona göre gelistirdim.
Akla söyle bir soru gelebilir bu Umbracoyu kimler kullaniyor diye. Umbraco yu dünya çapinda taninmis binlerce sirket kullaniyor. Bunlardan bazilari dünyaca ünlü otomobil devi Peugeot, dünyaca ünlü Tv kanali Fox, yazilim devi Microsoft, Asp.net Resmi sitesi, dergi devi Wired, yiyecek devi Heinz, Sandisk, .. diye uzuyor.
Ve en önemli özelliklerinden biri Umbraco ya eklediginiz sayfalari mobilde açtiginizda hiçbir kod yazmadan nasil mobil ile uyumlu olduguna sasiracaksiniz.